Schuifpuien

Schuifpuien zijn dé manier om meer licht en ruimte in je woning te creëren. Zo haal je met een schuifpui gemakkelijk je buitenruimte naar binnen doordat je eenvoudig de pui open kan schuiven zonder extra ruimte te moeten opgeven voor openslaande deuren. Geniet met een schuifpui van meer licht en ruimte en vergroot daarmee het plezier van je leefomgeving direct.

Ontdek hier alles over schuifpuien; de soorten, voor- en nadelen en de verschillende montage- en afwerkingsmogelijkheden.

Schuifpuien, de mogelijkheden

Met schuifpuien heb je verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je eigen situatie. Denk hierbij aan de grootte van de raampartij die je wenst, de uitstraling en natuurlijk het financiële plaatje.

In de basis zijn er drie soorten schuifpuien: de hefschuifpui, de kiep-hefschuifpui en de hautauschuifpui. Een schuifpui is vervolgens verkrijgbaar in verschillende materialen: hout, kunststof en aluminium.
 

De hefschuifpui

Dit type pui wordt vooral toegepast wanneer er grote partijen glas in de pui zit en dus ook verschoven moet worden. Vanwege het gewicht van de pui moet er een makkelijk systeem zijn om de verplaatsing van de pui mogelijk te maken. Hiervoor is het hefsysteem uitermate geschikt.

Bedien dit type makkelijk door de grote hendel aan de binnenkant van de pui. Dit hendelmechanisme kan de pui op verschillende standen vastzetten zodat je naar eigen wens de openingsgrootte kan bepalen. Schuifpuien met het hefsysteem maken het mogelijk om tot een maximale breedte van 3 meter per deel te gaan met tot wel 4 delen te laten plaatsen. Bijkomend voordeel is dat de schuifrails is verzonken in de vloer wat binnen en buiten naadloos in elkaar over laat gaan.
 

De kiep-hefschuifpui

Waar de hefschuifpui al gauw de oplossing is voor de grotere ruimtes, bieden schuifpuien met het kiep-hefprincipe meer mogelijkheden wanneer de ruimtes kleiner zijn. Dit heeft vooral te maken met de mogelijkheid om te kiezen voor een tochtstand op de pui. Uiteraard kun je de pui ook heen en weer schuiven.

De manier waarop deze schuifpuien bediend kunnen worden is anders dan bij een hefschuifpui en wat minder handig voor oudere mensen en kinderen. De bediening van dit type is iets zwaarder doordat de schuifrails aan de binnenkant zit en een dergelijke pui eerst naar voren gehaald moet worden voordat het verschoven kan worden.

Dit type biedt oplossing voor de ruimtes met de kleinere doorgangen en kan worden gebruikt voor afmetingen tot aan 3 meter.
 

De hautau-schuifpui

Er is een nieuw type schuifpui op de markt wat aan terrein wint, de hautauschuifpui. Dit type heeft een automatisch sluitsysteem waardoor openen en sluiten met veel gemak gaat. Hierdoor is dit type geschikt voor iedereen die graag met één vinger de binnen en buitenruimte wil verbinden.

Het hautau-systeem maakt het mogelijk om de schuifpui van buiten te openen wanneer deze niet op slot gedraaid is. Dit voorkomt dat je per ongeluk opgesloten raakt in je eigen achtertuin. Verder hebben deze schuifpuien een ingebouwd ventilatiesysteem wat van buitenaf niet merkbaar is. Zo kun je dus gerust je huis laten ventileren zonder dat je doelwit wordt van insluipers. In combinatie met beslag dat voldoet aan de strengste veiligheidseisen is de hautau-pui steeds vaker de gekozen optie.
 

Materialen en afwerking

Naast de verschillende soorten waar je uit kan kiezen zijn er tegenwoordig verschillende afwerkingsmogelijkheden en verschillende materialen waaruit de systemen vervaardigd kunnen worden; hout, kunststof en aluminium.
 

Houten schuifpuien

Houten schuifpuien geven die natuurlijke uitstraling die populair blijft, vooral geschikt voor klassiekere woningen. Het materiaal is makkelijk beschilderbaar en daarmee volledig aan te passen aan de stijl van de woning. Verder zijn houten kozijnen makkelijk te repareren. Veel mensen kiezen dit type vanwege de uitstraling en het idee dat kunststof bijvoorbeeld niet mooi is.

Dit type is echter wel onderhevig aan benodigd onderhoud en ze gaan minder lang mee dan bijvoorbeeld kunststof of aluminium.
 

Kunststof schuifpuien

Met kunststof geniet je van enorme duurzaamheid, weinig onderhoud en een zeer goed isolerende schuifpui voor je woning. Deze sterke inbraakongevoelige oplossing wordt steeds meer toegepast om woningen langdurig van een goede schuifpui te voorzien.

Echter is dit type minder goed aan te passen aan veranderende stijl van een woning omdat het niet overschilderbaar is. Repareren is daarnaast moeilijker dan bijvoorbeeld hout.

Mensen kiezen kunststof tegenwoordig steeds vaker omdat met de juiste afwerking de puien steeds minder van echt hout te onderscheiden zijn. Hiermee worden de voordelen van beide typen schuifpuien gecombineerd.
 

Aluminium schuifpuien

Moderne woning? Dan is aluminium wellicht het type dat je kiest vanwege de compleet andere uitstraling dan hout of kunststof. Aluminium is, ondanks de lagere isolatiewaarde en het feit dat het moeilijk over te schilderen is, een zeer licht materiaal en brandwerend wat het een veilige oplossing maakt.

De aluminium schuifpui is door het lichtgewicht makkelijk te bewegen en ook toepasbaar met meerdere schuivende delen. Perfect voor een moderne woning en voor iedereen die een duurzame onderhoudsarme schuifpui zoekt.
 

Montage van schuifpuien

Bij montage van schuifpuien komt nogal wat kijken. Er is om te beginnen goed onderzoek nodig naar de status van de muur en dakdraging van de plek waar de pui dient te komen. Het is belangrijk dat in alle gevallen de woning geen schade oploopt wanneer er stukken muur weggehaald worden om het plaatsen mogelijk te maken.

Een schuifpui wordt geplaatst door eerst ruimte te maken voor het kozijn. Waar nodig worden zijmuren en dakdragingen versterkt alvorens het kozijn te plaatsen. Daarna worden de deuren in het kozijn gezet. Vaak kan dit in 1 of 2 dagen opgeleverd worden

De voordelen van schuifpuien

Waarom kies je nu voor een schuifpui? Er zijn verschillende voordelen van schuifpuien.

Toename in ruimte

Een schuifpui is dé manier om buiten naar binnen te halen. Je geniet van een enorme toename in ruimte in je woning en je tuin. In combinatie met bijvoorbeeld een luifel zie je dat je al die zomeravonden maar wat graag doorbrengt met een open pui.

Veel frisse lucht

Met een schuifpui kun je makkelijk ventileren. Je laat door deze open te zetten snel een enorme hoeveelheid frisse lucht door je huis gaan. Daarnaast is er vaak een handige ventilatiestand.

Veel lichtinval

Je geniet van een enorme hoeveelheid extra lichtinval wat ten goede komt aan je gezondheid en gemoedstoestand.

Je levert geen ruimte in

Ten opzichte van openslaande deuren nemen schuifpuien geen extra ruimte in beslag en kunnen gemakkelijk grote oppervlaktes overbrugd worden.

Ben je al overtuigd van schuifpuien als de volgende verbetering aan je woning of heb je meer informatie nodig?

Vraag gratis een offerte aan! Hier invullen

© 2016 Schuifpui-vergelijker.nl

Powered by powered-by-dirigistus

skgdkpwit pkvwdkp witvmrgdkpwit